Agility

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een hondensport waarbij de hond een hindernissenparcours moet afleggen. Het parcours bestaat uit ongeveer 20 hindernissen die in een vooraf bepaalde volgorde moeten worden genomen. Het is de bedoeling dat de hond dit parcours zo snel mogelijk aflegt zonder fouten te maken. De begeleider mag de hond met commando’s en gebaren door het parcours leiden, maar hij/zij mag de hond of de hindernissen niet aanraken.

Agility is geschikt voor bijna alle honden, zowel rashonden als kruisingen vanaf ca 18 maanden. Bij jonge honden wordt altijd individueel gekeken naar de belastbaarheid van de hond en wordt het trainingsprogramma aangepast hieraan.

Agility is een sport waarbij hond en handler samen heerlijk actief bezig zijn en het is voor toeschouwers schitterend om naar te kijken.

Hieronder is per niveau aangegeven wat verwacht wordt om te kunnen doorstromen naar het volgende niveau.

 • Agility 1
  het leuk maken van de sport, aanleren van de toestellen op een ontspannen dwangvrije manier.
 • Agility 2
  het conditioneren op de toestellen en begin van handelen met wissels en hoe toestellen goed aan te geven. langzamerhand werken naar de juiste hoogte van de sprongen en meer zelfstandigheid..
 • Agility 3
  Meer parcoursen lopen en combinaties maken van toestellen, juiste hoogte springen en de palen zonder hulpmiddelen is het doel aan het einde van deze cursus.Beter leren handelen en meerdere wissels.
 • Recreanten
  Handlers die na de Ag3 geen wedstrijden willen lopen zijn welkom in de recreantengroep.
 • Wedstrijd groep

Wedstrijd groep

Ook wedstrijdlopers zijn van harte welkom om bij KC Zoys te trainen met hun hond. Het deelnemen aan agilitywedstrijden is een leuke, sportieve en gezellige aangelegenheid. De instructeurs lopen zelf ook met hun eigen honden in de landelijke agilitycompetitie. Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijdgroep moeten de hond en handler wedstrijd niveau bezitten. Dit is ter beoordeling van het instructeursteam.

Voor de beginnende wedstrijdloper is een handige gids beschikbaar: Gids voor de beginnende agilityloper

NB deze gids is gedateerd voor wat betreft het aanvragen van een licentie. Kijk hiervoor op de pagina Aanvragen Licentie Agility.


Om de cursus Agility te mogen volgen, zijn er een aantal voorwaarden:

 • De hond mag niet mens- of hondagressief zijn (dusdanig dat deze niet in een groep kan functioneren)
 • De hond moet een basis hebben in de gehoorzaamheid, dusdanig dat deze los kan werken in een groep (bij voorkeur zijn met succes de puppycursus, basis jonge honden cursus en de sportvoorbereidende cursus SVG afgerond)
 • De hond moet minimaal 18 maanden oud zijn.

De instructeurs bepalen, in overleg met de cursist, in welk niveau er ingeschreven kan worden. Als je elders al getraind hebt en je wilt graag bij KC Zoys instromen, adviseren wij om contact op te nemen info@kczoys.nl, dan kunnen we samen kijken welk niveau het beste aan zou sluiten.

Interesse?

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@kczoys.nl.
Als je lid bent geworden, kan je inschrijven via het inschrijfformulier. Lid worden kan hier.
Informatie over een wedstrijdlicentie kan je hier vinden