Hoopers
Wat is Hoopers?
Hoopers is in Amerika een onderdeel van de NADAC (North American Dog Agility Council) agility. Bij hoopers draait het voornamelijk om het tonen van de handlingsvaardigheden van de handler en de samenwerking tussen hond en handler. In Amerika en Australië was hoopers al een langer bekend en redelijk populair en sinds 2014 is de sport ook in Nederland geïntroduceerd. In Nederland is hoopers nog volop in ontwikkeling als sport en er zijn inmiddels diverse stromingen ontwikkeld.
KC Zoys is één van de trainingslocaties voor hoopers waar het tevens mogelijk is om voor alle stromingen begeleiding te krijgen.
Onze ervaren instructeurs, zijn opgeleid door Nadac Hoopers Nederland en door Distance for Dogs, hebben ruime ervaring bij alle stromingen van de Hoopers, volgen bijscholing en/of lopen zelf wedstrijden.
Hooperlevels
De hooperlevels zijn in 2020 in Nederland ontwikkeld door meervoudig Hooperkampioene en oud cursist van Zoys, Mandy van Laar van dokter Snuffel om de techniek die bij alle stromingen gebruikt worden te benadrukken. De hooperlevels hebben een duidelijke opbouw van 10 verschillende technieken die je bij hoopers tegen komt: de (zijwaartse) start, de vooruit, de ‘weg’, de links en rechts, lijn volgen, rond tonnen, langs toestellen, de slalom en de tunnels. Alle tien de technieken zijn weer onderverdeeld in 10 levels. Level 1 is de meest makkelijke en level 10 is de meest moeilijke. Door het doorlopen van de levels kan je goed zien op welk niveau je zit qua techniek en heb je steeds weer een uitdaging om een stapje verder te komen samen met je hond.
Wij gebruiken de hooperlevels in onze lessen om te werken aan techniek, ook zijn er specifieke level workshops die we met enige regelmaat aanbieden.
Hoopers is een volwaardige hondensport en een belangrijke tak binnen KC Zoys die op alle niveaus, van beginners tot aan wedstrijdlopers, wordt beoefend.
Hoopers is verder ook een mooie opstap voor combinaties die later eventueel andere hondensporten willen gaan doen waarvoor de leeftijdsgrens hoger ligt i.v.m. de belastbaarheid van de hond.
Ook is het een mooie sport voor honden die door ouderdom of blessures niet meer aan andere hondensporten kunnen deelnemen omdat de lichamelijke belasting bij Hoopers veel lager is. Hierdoor is het voor bijna alle hondenrassen van alle leeftijden geschikt. Ook voor de handler is er een minimale lichamelijk belasting, dus ook handlers die minder mobiel zijn, kunnen meedoen en samen met hun hond genieten van deze mooie sport.
Kortom, Zoys is het juiste adres om kwalitatief goede lessen in de Hoopers wil krijgen! Zeker ook voor combinaties met wedstrijd ambities.
Het parcours
Een standaard parcours bestaat voor het grootste gedeelte uit hoops. Dit zijn boogvormige toestellen waar de hond doorheen moet lopen. Daarnaast kunnen er in een parcours ook tonnen (barrels), tunnels en hekjes (gates) neergezet worden. De toestellen staan altijd in redelijk logische lijnen waardoor de hond ze goed zelfstandig kan lopen. Dit is ook de bedoeling van hoopers: dat de hond zoveel mogelijk zelfstandig. Daarin schuilt ook de moeilijkheidsgraad: niet alleen moeten de toestellen in de juiste volgorde genomen worden, maar de handler moet ook nog op afstand blijven en op afstand sturen. Dat maakt hoopers dubbel uitdagend: niet alleen moet de hond zelfstandig leren werken, de handler moet ook goed en duidelijk op afstand leren sturen.
De oefeningen die aangeboden worden bij het aanleren van de toestellen, helpen een hond spelenderwijs meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid te krijgen.
Hoopers bij KC Zoys
Bij KC Zoys is het mogelijk om per seizoen een cursus hoopers te volgen. De cursussen starten 2x per jaar (maart & september). Tijdens de cursus wordt er op individueel niveau les gegeven wat betekent dat het niet uitmaakt hoe snel de hond leert. Wel wordt geprobeerd om honden van ongeveer gelijk niveau bij elkaar in de groep te plaatsen. Er wordt onderscheid gemaakt in vier niveaus :
- Hoopers beginners (H1):
De beginnersgroep is toegankelijk voor honden vanaf 6 maanden. Er wordt wel verondersteld dat de hond voldoende basis in de gehoorzaamheid heeft (aandacht, terugkomen bij de baas en enigszins los kunnen werken). In de cursus wordt er kennis gemaakt met de toestellen, wordt er aandacht besteed aan de basis van de handling en wordt een start gemaakt met het werken op afstand. - Hoopers vervolg (H2):
Hoopers 2 bij KC Zoys sluit aan op de H1 (beginners groep). In deze groep worden basis vaardigheden verder uitgebouwd en er wordt getraind op de vaardigheden die nodig zijn om een parcours goed te lopen. Daarbij is er extra aandacht om individuele problemen of vragen op te lossen. - Hoopers gevorderd (H3):
Hoopers 3 bij KC Zoys sluit aan op de Hoopers 2. In deze groep worden vaardigheden verder uitgebouwd en grotere uitdagingen aangegaan om naar wedstrijdniveau te groeien. - Westrijdgroep en recreanten
Om de cursus Hoopers te mogen volgen, zijn er een aantal voorwaarden:
- De hond mag niet mens- of hond agressief zijn (dusdanig dat deze niet in een groep kan functioneren)
- De hond moet een basis hebben in de gehoorzaamheid, dusdanig dat deze los kan werken in een groep (bij voorkeur zijn met succes de puppycursus, basis jonge honden cursus en de sport voorbereidende cursus SVG afgerond)
- De hond moet minimaal 6 maanden oud zijn.
De instructeurs bepalen, in overleg met de cursist, in welk niveau er ingeschreven kan worden. Als je elders al getraind hebt en je wilt graag bij KC Zoys instromen, adviseren wij om contact op te nemen info@kczoys.nl, dan kunnen we samen kijken welk niveau het beste aan zou sluiten.
Wedstrijden
KC Zoys organiseert zowel officiële als onderlinge wedstrijden. De officiële wedstrijden zijn gebonden aan de reglementen zoals deze nationaal gelden. De onderlinge wedstrijden zijn voor alle niveaus en alleen open voor leden van KC Zoys.
Interesse?
Voor meer informatie kunt u mailen naar info@kczoys.nl.
Opgeven voor een cursus, kan als u lid bent (geworden) hier: inschrijfformulier.
Lid worden kan hier: lid worden
Informatie over een wedstrijdlicentie kan je hier vinden