Verslag van Pascal van de Nadac landelijke wedstrijd

Op zaterdag de 11de van september was het zover. Samen met mijn vriendin gingen we een dagje helpen bij de club. Er was een grote wedstrijd voor het Nadac Hoopers Nederland. Volgens de startlijst zouden er 69 deelnemers zijn, die ik als aangewezen ringmeester op tijd bij de ring moest krijgen. Mijn vriendin ging helpen in de kantine. Haar heb ik af en toe gezien, als ze weer wat lekkers kwam brengen, maar wat er de gehele dag in de keuken is gebeurd kan ik je niet vertellen. 

Dit was de eerste keer dat ik als ringmeester meehielp. De enige andere keer dat ik had geholpen was met de onderlinge wedstrijd met het invoeren van de cijfers en de kantine.

Toen we ’s ochtends aankwamen was het meteen de handen uit de mouwen; startnummers uitgeven, parcours uitzetten en zorgen dat onze pup van 3 maanden een goed plekje had. Bij de Nadac Hoopers Nederlandse wedstrijden zijn er 2 disciplines, Speed en Technical. ’s Ochtends was eerst de Technical aan de beurt. Aan deze groep deden zeer verschillende rassen mee, van een labrador, Dwergpoedel en een Franse bulldog tot een Hollandse Schapendoes. Ieder op zijn eigen tempo en soms eigen weg naar de finish. Hierbij was het vooral belangrijk dat ze alle hoops en obstakels op de goede manier langsgingen. Waarbij de snelheid uiteindelijk wel meetelde voor het eindklassement maar minder toe deed dan de puntentelling. Deze punten werden toegekend door de Keurmeester van dienst. Bij de Technical was dit Henny Groos.

Voor mij was het toch wel eventjes wennen, veel mensen die ik nog nooit had gezien en een taak die ik tot nu toe nooit had gedaan. Vooral het niet kennen van de deelnemers is lastig als ringmeester, want zodra je weet wie wie is dan kan je naar ze toelopen en alvast vragen naar de ring te komen. Gelukkig hielpen zowel de keurmeester Henny en de deelnemers zelf met de volgende deelnemers als ik er even niet uit kwam. 

Nadat de Technical groep hun 3 rondjes hadden gelopen was het even tijd om rust te nemen voor de lunchpauze. Tijdens de pauze moest er nog wel eventjes een nieuw parcours uitgezet worden en de startnummers uitgedeeld worden voor de tweede groep: Speed.

Zoals de naam doet vermoeden waren dit iets snellere honden, maar ook het parcours was totaal anders ingericht. Was het voor de Technical meer de coördinatie van hond en handler, dit was voor Speed ook wel geval maar het parcours was ook zo ingericht dat de hond op volle snelheid er door kon gaan. 

Bij de Speed was het dominante ras toch wel de Border Collie en het was ook wel te zien waarom. Deze honden vlogen over het parcours en ook al had de keurmeester van dienst, Aafke Snijder, er af en toe een zeer lastig parcours van gemaakt zaten de tijden vaak toch wel onder de halve minuut. 

Was ik net gewend aan de vorige groep was het voor mij weer eventjes omschakelen naar andere gezichten en namen. Wat het niet makkelijker erop maakte waren de twee hoosbuien die naar beneden kwamen tijdens dit deel van de dag. Maar de show must go on en dus gingen we gewoon verder nadat het ergste voorbij was. 

Nadat ook deze groep 3 ronden hadden gelopen was het tijd voor de prijsuitreiking van de Speed en tijd om op te ruimen. Nadat de meeste obstakels waren opgeruimd, hadden mijn voeten het wel gehad. Volgens mijn smartwatch had ik ongeveer 18.000 stappen gezet en 15km gelopen, hoe en waar op het veldje weet ik niet, maar goed… 

Moe maar voldaan na een zeer geslaagde dag bij de club waren we weer rond 6 uur thuis. Op naar de volgende wedstrijd, de onderlinge wedstrijd van agility op 25 september. Hierbij zal ik weer aanwezig zijn om de cijfers in te voeren. Heb er zin in!